Tobiasgården särskilt boende

Lyssna

Tobiasgården är ett särskilt boende som ligger i byn Gräsmyr i Nordmalings kommun. Det är cirka 2,7 mil mellan Nordmalings samhälle och Gräsmyr.

Verksamhetsidé

Det särskilda boendet Tobiasgården ska utgöra ett attraktivt boende med hög vårdkvalitet för personer med demenssjukdom. Verksamheten ska präglas av omtanke, öppenhet och medskapande. Tobiasgården ska erbjuda en god omvårdnad med kompetent personal vars främsta arbetsuppgifter består i att tillgodose den boendes behov av hjälp och stöd i sin dagliga livsföring.

Här finns 9 lägenheter.

Mål- och kvalitetsarbete

Tillsammans med de närstående eftersträvar vi att man får fortsätta att vara den man alltid har varit och att man får fortsätta njuta av det man tycker om.

Vi arbetar kontinuerligt med genomförandeplaner (överenskommelse med boende om hur vård och omsorgen ska genomföras). Vi använder även så kallade levnadsberättelser på vårt boende (frivillig dokumentation om den boendes intressen och bakgrund) för att kunna se de individuella behoven. Individuella behov tillfredställs så långt det är möjligt.

På Tobiasgården arbetar vi även med flera kvalitetsregister som exempelvis Senior Alert och Palliativregistret. I dessa dokumenterar vi bland annat vilka hälsorisker som finns för den boende och följer upp. Varje boende får också en kontaktperson. Cirka var 6:e vecka har vi teamträffar (arbetsterapeut, sjukgymnast, sjuksköterska, enhetschef och personal) där vi diskuterar alla boendes situation på enheten.

Samverkan med boende/anhöriga

Anhöriga ses som en resurs för att uppnå bästa möjliga livssituation för den boende. Vi uppmuntrar både spontana och organiserade möten. Vi bjuder in anhöriga till vårdplaneringsmöten minst två gånger per år eller efter behov. Vi anordnar även gemensamma anhörigträffar/fika. Ni är viktiga i vårt arbete för att skapa trygghet och välbefinnande för er anhörig som bor hos oss.
 

Boendemiljö

Tobiasgården ligger i Gräsmyr cirka 2,7 mil från Nordmalings samhälle. Boendet har 10 lägenheter i enplanshuset varav en plats är en korttidsplats. Runt boendet finns ett grönområde och uteplats. På boendet finns ett gemensamt utrymme med kök/matsal samt vardagsrum.
 
Boendet ligger även nära till skola och förskola.
Lägenheterna är trivsamma och erbjuder en god miljö för de boende och en bra arbetsmiljö för personalen. Varje lägenhet har eget hygienutrymme. Elektrisk höj- och sänkbar säng tillhandahålls av verksamheten. I övrigt möblerar den boende med egna möbler.

Arbete med kost och måltider

På Tobiasgården serveras frukost, lunch, middag, eftermiddagsfika och kvällsfika i enhetens gemensamma matrum. På Tobiasgården lagas all mat på plats. Vi har även ett samarbete med dietist som tipsar om kost och nutrition. På enhetens teamträffar går vi igenom de boendes situation och där går vi bland annat igenom maten - hur de boende äter, näringsdryker o.s.v.
 
Den boende kan påverka sin mat till stor del. Om det finns allergier eller någonting som de inte uppskattar är det möjligt att ändra menyn.

Mattider:

  • Frukost: Cirka 07.00- 9.00
  • Lunch: Cirka 11.30- 12.00
  • Mellanmål: Cirka 14.00
  • Middag: Cirka 17.00
  • Kvällsmål: Cirka 18.00-20.00
Traditioner är viktigt och vi uppmärksammar alla större högtider som t.ex. påsk, midsommar och jul genom att anordna trivsamma luncher med extra god mat och festlig dukning. Grillning och surströmming är andra exempel på gemytliga stunder vi har tillsammans.

Arbete med hälso- och sjukvård

På Tobiasgården finns det tillgång till sjuksköterska dygnet runt. Sköterskan finns ej på plats på boendet utan utgår från Nordmaling och det finns möjlighet att kalla denna när behov finns. Läkemedelsgenomgånger sker med viss regelbundenhet och ibland tillsammans med läkare.

I Nordmalings samhälle finns på vardagar under kontorstid arbetsterapeut och sjukgymnast som har möjlighet att komma till Tobiasgården.

Aktiviteter som bedrivs hos oss

Vi är lyhörda för den boendes önskemål och uppmuntrar sociala kontakter mellan de boende genom gruppaktiviteter. Vår målsättning är att de boende på Tobiasgården ska ha möjlighet till att delta i flertalet aktiviteter. Vilka aktiviteter beror på de boende och vad de vill/orkar. Det kan vara olika slags utflykter, underhållning på boendet, musikunderhållning, spel och promenader. Vi håller även fast vid traditioner på våra högtider som exempelvis jul, midsommar m.m.

Övrigt

På Tobiasgården finns en huskatt.

Lämna synpunkter

Det finns ett antal olika sätt att lämna synpunkter. Det går antingen att vända sig till personal på enheten eller enhetschef. De dokumenterar synpunkterna för att utreda eventuella åtgärder. Du kan även fylla i vår klagomålsblankett som du hittar i vår blankettarkiv:

 

Fakta

Byggår/ renoverat Antal våningar Antal lägenheter Lägenheternas storlek i kvadratmeter
1993 1 9 lägenheter
Gemensamhetsutrymme Handikappvänligt Eget Kök/Pentry Eget badrum/ toalett
Enheten har har matsal och dagrum Ja Ja Ja
TV-uttag i lägenhet Egen TV-licens Trygghetslarm Telefon
Ja Nej - ingår i boendet Ja Möjligheten finns
Möbler/Linne Förråd Antal lägenheter med balkong/altan Höj- och sänkbar säng
Ingår inte Alla har uteplats + gemensam uteplats vid kök Ja, i alla rum
Rökning Sjuksköterska tillgänglig Ekonomi Finns enhet för demens?
Nej - endast utomhus i avsedd rökruta Dygnet runt Den boende ansvarar för din egen ekonomi och värdesaker. Du kan dock ansöka om god man om du själv inte kan sköta det praktiska kring ekonomin. Nej
Husdjur?
Ja, en katt finns

Avstånd

Aktiviteter Apotek Kollektivtrafik/ busshållsplats Post/bank
Det hålls vissa aktiviteter på boendet, musikunderhållning, surströmming, högtider m.m. Medicin kan skickas till boendet.
Cafe Fotvård Frisör Affär
Nordmalings centrum, 2,7 mil Finns på särskilda boendet Strandholmen Nordmalings centrum. Kan även komma ut till boendet.

Kontaktuppgifter

Enhetschef Tobiasgården
Malin Johansson
Telefonnummer: 0930-143 79, 070-643 67 89
E-post: malin.johansson@nordmaling.se

Tobiasgården
Tobiasvägen 10
914 95 Gräsmyr
Telefonnummer: 0930-143 35

Kontaktperson: Malin Johansson