Tallbacken särskilt boende

Lyssna

Välkommen till Tallbacken! Tallbacken är ett särskilt boende med fyra enheter strax utanför Nordmalings centrum.

Verksamhetsidé

Tallbacken präglas av en helhetssyn på människan som kännetecknas av respekt, integritet och ett empatiskt bemötande. Vi strävar efter att ha nöjda och trygga boende och vi vill att äldre personer i närområdet alltid skall känna sig välkomna hit.

Mål- och kvalitetsarbete

Respekt och delaktighet kännetecknar vårt kvalitetsarbete. Vi arbetar kontinuerligt med genomförandeplaner (överenskommelse med boende om hur vård och omsorgen ska genomföras). Vi  vill även använda levnadsberättelser på vårt boende (frivillig dokumentation om den boendes intressen och bakgrund) för att kunna se de individuella behoven hos de boende. Individuella behov tillfredställs så långt det är möjligt.

På Tallbacken arbetar vi även med flera kvalitetsregister som exempelvis Senior Alert och Palliativregistret. I dessa dokumenterar vi bland annat vilka hälsorisker som finns för den boende och följer upp. Varje boende får också en kontaktperson. Cirka var 6:e vecka har vi teamträffar (arbetsterapeut, sjukgymnast, sjuksköterska, enhetschef och personal)  där vi diskuterar alla boendes situation på enheten. På Rehab har vi sådana träffar 1 gång/vecka.

Samverkan med boende/anhöriga

Anhöriga är en viktig resurs för att uppnå bästa möjliga livssituation för den boende. Vi har regelbunden kontakt med anhöriga för att uppnå detta. Vi uppskattar synpunkter som kan göra verksamheten bättre och anhöriga är alltid välkomna hit. Vi har inga särskilda öppettider på Tallbacken så anhöriga är välkomna att komma på besök. Efter klockan 19 låser vi ytterdörren men det finns ringklocka.
 

Boendemiljö

Tallbacken ligger cirka 1 km från Nordmalings centrum, på Hemvägen 12. Bondet ligger några hundra meter från havet och det är nära till skogen. På varje enhet finns gemensamma balkonger/uteplatser.

På Tallbacken finns fyra boendeenheter: Åsen, Lugnet, Ettan och Rehab. Hos oss finns det 48 platser fördelat på 36 rum (vi har ett antal dubbelrum). Enheten Lugnet är en demensenhet med plats för 6 personer. Rehab är en enhet för korttidsboende och växelvård och har 8 platser. Du kan läsa mer om korttidsboende på sidan för korttidsboende.
 
 
I källaren hittar du även dagverksamheten för dementa, Prästkragen.
 
 
När det gäller tvätt och städ finns tvättmöjligheter för personliga kläder på varje enhet. Det finns även en stor tvättstuga för sänglinne, handdukar o.s.v. Städning av rummen ansvarar personalen på enheterna för.
 
På Rehab är det dock de anhöriga som ansvarar för tvätten.

Arbete med kost och måltider

På Tallbacken serveras frukost, lunch, middag, eftermiddagsfika och kvällsfika i enhetens gemensamma matrum. De två sistnämnda görs på respektive enhet medan frukost, lunch och middag tillagas i Tallbackens kök. Tallbackens kök har även samarbete med en dietist. Den boende kan påverka sin mat till viss del, exempelvis om det finns allergier.
 
Mattider:
 • Frukost: Cirka 08.00-9.00
 • Lunch: Cirka 12.00
 • Mellanmål: Cirka 14.00-15.00
 • Middag: Cirka 16.30
 • Kvällsmål: Cirka 19.30

Arbetet med hälso- och sjukvård

Vardagar fram till kl.17 finns tillgång till sjuksköterska. På nätterna finns en nattsköterska som ansvarar för hela kommunen. Måndag-fredag under kontorstid finns även tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast. Sjuksköterskorna gör läkemedelsgenomgångar i samarbete med läkare om det är något särskilt.
 

Aktiviteter som bedrivs hos oss

I källaren på Tallbacken finns dagrehab som vänder sig till de boende på Tallbacken men även på Strandholmen. Där finns terapipersonal som ordnar olika aktiviteter för den som vill och kan, ett par dagar i veckan. Exempel på aktiviteter kan vara bingo, bio, tidningsläsning. Ibland spelar även frivilliga musiker hos oss. Varje torsdag eftermiddag är det även andakt som hålls av olika kyrkor. För den som orkar finns även möjlighet att delta i gymnastik i grupp ledd av sjukgymnast.


Lämna synpunkter

Det finns ett antal olika sätt att lämna synpunkter. Det går antingen att vända sig till personal på enheten eller enhetschef. De dokumenterar synpunkterna för att utreda eventuella åtgärder. Du kan även fylla i vår klagomålsblankett som du hittar i vår blankettarkiv:
 
 

Fakta

Byggår/ renoverat Antal våningar Antal lägenheter Lägenheternas storlek i kvadratmeter
2 + källare 36 (48 platser, vissa rum är dubbelrum) 27-38,5
Gemensamhetsutrymme Handikappvänligt Eget Kök/Pentry Eget badrum/ toalett
Samtliga enheter har matsal och dagrum Ja Nej Ja (delad toa i dubbelrum)
TV-uttag i lägenhet Egen TV-licens Trygghetslarm Telefon
Ja Nej - ingår i boendet Ja Möjligheten finns
Möbler/Linne Förråd Antal lägenheter med balkong/altan Höj- och sänkbar säng
Ingår inte (möbler finns dock på Rehab) Nej Ingen - gemensam balkong/altan på varje enhet Ja, i alla rum
Rökning Sjuksköterska tillgänglig Ekonomi Finns enhet för demens?
Nej - endast utomhus i avsedd rökruta Dygnet runt Den boende ansvarar för din egen ekonomi och värdesaker. Du kan dock ansöka om god man om du själv inte kan sköta det praktiska kring ekonomin. Ja

Avstånd

Aktiviteter Apotek Kollektivtrafik/ busshållsplats Post/bank
Dagrehab med aktiviteter finns i källaren Nordmalings centrum - medicin kan även skickas till boendet. ca 1 km Nordmalings centrum ca 1 km Nordmalings centrum ca 1 km
Cafe Fotvård Frisör Affär
Nordmalings centrum Finns på särskilda boendet Strandholmen - granne med Tallbacken Nordmalings centrum. Kan även komma ut till boendet. ca 1 km ICA och Coop i Nordmaling centrum. ca 1 km

Kontaktinformation

Enhetschefer

Enhetschef Tallbacken Åsen & Natt, Ankaret och Poolen
Cecilia Berggren
Telefonnummer: 0930-140 28
E-post: Cecilia.berggren@nordmaling.se

Enhetschef Ettan, Rehab, Tallbackens kök
Vivianne Holmlund
Telefonnummer: 0930-141 14
E-post: vivianne.holmlund@nordmaling.se

Enheterna

 • Tallbacken Åsen
  Telefonnummer: 0930-141 83
 • Tallbacken Rehab
  Telefonnummer: 0930- 141 84
 • Tallbacken Ettan
  Telefonnummer: 0930- 141 81

Kontaktperson: Vivianne Holmlund