Artikeln publicerades 18 augusti 2018

Augusti 2018

Sommarvärmen kom tidigt till Sverige i år och maj månad blev rekordvarm och rekordsolig. Det varma vädret gjorde att snön smälte snabbt bort och sommaren anlände flera veckor tidigare än normalt. Flera nya värmerekord noterades för Maj, bl.a. i Umeå med 27,8 *C.

Ulf Månsson, kommunchef Nordmalings kommun

Ulf Månsson, kommunchef Nordmalings kommun

Juni mer normal i norr

Efter den sällsynta värmen i maj följde en junimånad med mer typiskt och varierat svenskt sommarväder. Längst i söder var det sommarvärmen som dominerade och juni 2018 blev en av de allra varmaste på 100 år. I norr var årets juni däremot varierande med svalare temperaturer. Midsommarvädret var även i Västerbotten ostadigt och kyligt men högsommaren kom tillbaka. Den uthålliga värmen och torkan medförde svårigheter för livsmedelsproducenterna när skördarna riskerade att torka bort. Befarad framtida betesbrist skapar oro och konsumenterna anmodas att köpa svenskt kött.

Värmen kom tillbaka

Högsommarvärmen kommer tillbaka på bred front i slutet av juni. Sommarens extremväder ökade efterfrågan på vissa produkter och butikshyllorna har ibland varit tomma. -I trettiogradig hetta har produkter såsom flaskvatten, läsk och isglass gått åt som smör i solsken. .

Torka och skogsbränder

På de flesta håll i Sverige blev juli 2018 den varmaste som hittills noterats. Stora delar av månaden präglades av svår torka och inledande restriktioner för eldning skärptes till totalt eldningsförbud. Stora och svåra skogsbränder flammade upp i framför allt Dalarna och Hälsingland, men även Västerbottens kustland hade stora utmaningar med att bekämpa flera skogsbränder. Räddningstjänsten i Nordmaling, Vännäs, Bjurholm, Örnsköldsvik och Umeå samverkade intensivt för att lösa släckningsuppdrag under flera veckor, i den torra terrängen.

Många hjälpte till

Skogsbranden i Tallberg/Högbränna var intensiv och satte Räddningstjänsten på svåra prov. Med stöd av helikopter, Hemvärnet och frivilliga insatser från företag och privatpersoner kunde Räddningstjänsten hålla sina begränsningslinjer. Branden kring Glödberget var så småningom under kontroll och övergick till senare eftersläckningsarbete.

Sommarmarknaden

Samtidigt genomförde Nordmalings Brukshundklubb traditionsenligt Nordmalings marknad. Marknaden gästades av många utställare och Nordmalings kommun lånade två livsmedelsinspektörer från Vännäs kommun för att besöka marknaden. Det var fortsatt varmt men Nordmalings marknad hade trots värmen många besökare. Nordmalings kommun informerade om kommande aktiviteter och projekt och bjöd på vatten, vilket var mycket uppskattat.

Åskan ställde till det

Marken var fortsatt snustorr och åskovädret som skulle passera över Västerbotten lördagen den 21 juli skapade funderingar hos många kommuninvånare. Precis som befarat bildades det kraftiga regn- och åskskurar och blixtnedslagen antände skogsmark på flera platser i kommunen. En sedan tidigare hårt prövad Räddningstjänst fick utföra släckningsarbeten på flera olika platser och lokala företagare och kommuninvånare anslöt till släckningsarbetet.

VMA påkallades

Branden vid Olofsfors var intensiv och kunde lyckligtvis begränsas genom rådigt ingripande från flera aktörer. Vindriktningen och den stora rökutvecklingen medförde att Räddningsledaren påkallade VMA (viktigt meddelande till allmänheten). Räddningsledaren fick så småningom stöd av Helikopter och bränderna i kommunen var under kontroll, redan samma dag.

Imponerande arbete

Återigen hade flera aktörer samverkat och tillsammans uppnått effekter som ingen tidigare trodde var möjligt. Det är svårt att inte låta sig imponeras av Räddningstjänsten i Nordmalings kommun och deras kollegor i närliggande kommuner. Några i personalen har avbrutit sin semester för att hjälpa till med släckningsarbetet och alla har utfört ett imponerande arbete. –Tack för era insatser!

- I efterhand är det svårt att lyfta fram några enskilda i släckningsarbetet eftersom det varit många privatpersoner och företag som ställt upp för varandra, och gjort mycket mer än vad som kan förväntas av dem. Jag tar därför tillfället att tacka alla som deltagit på något sätt med släckningsarbeten i Nordmalings kommun under sommaren 2018!

Sommarens slut

Vid sommarens senare del är kvällarna mörkare och daggen finns på morgon och kväll. Flera pratar om surströmming, kräftor, skolstart, älgtilldelning och någon nämner ordet stugsista.

Skolstart

Efter ett långt sommarlov är det dags för eleverna att åter sätta sig på skolbänken. Det är vanligt att det känns både nervöst och spännande för eleverna att komma tillbaka till skolan. Några ungdomar kan längta till skolan, medan andra kanske vill ha mer lov. För att alla barn kan känna sig bekväma och få en glad inställning till skolan är skolstarten anpassad för att barnen skall lära känna varandra igen. Det händer mycket under ett sommarlov och det nya läsåret erbjuder nya förutsättningar.

För att få en bra start på dagen kan föräldrarna förbereda morgonrutinerna tillsammans med sitt barn. Det är viktigt att barnet får tillräckligt med sömn och äter frukost innan skoldagen.

Tack för ordet!

Ulf Månssons signatur

Ulf Månsson, Kommunchef