Artikeln publicerades 25 juni 2021

Juni 2021

Rally Sweden 2022 genomförs med Umeå som ny värdstad. Tidpunkt för aktiviteten är inte bestämd men preliminära datum för svenska rallyt är 10-13 alternativt 17-20 februari 2022. Det här blir första gången någonsin en deltävling i Rally-VM avgörs i Umeå och intentionen är att tävlingen blir återkommande. 

Ulf Månsson, kommunchef Nordmalings kommun

Ulf Månsson, kommunchef Nordmalings kommun

Med vetskapen att rallyt lockar en publik på över 100 000 personer och tävlingen följs av ca 120 miljoner TV- tittare pågår intensiva förberedelser. Bansträckningarna sker längs isiga vägar med start i Umeå. För att låta publik ta del av specialsträckor som ska köras ute i skogarna i Umeå plus i kranskommunerna förbereds transporter med kollektivtrafik. Organisationen för Rally Sweden 2022 meddelar att de kommer behöva stort stöd från idrottsföreningarna som får möjlighet att tjäna en slant.

Läsåret 2020/2021 är slut

Det blev ett annorlunda läsår för elever och skolpersonal med anledning av pandemin. På Artediskolan ersattes undervisning i lektionssal till fjärrundervisning för att med stöd av digitala lärplattformar öka glesheten bland eleverna i syfte att minska smittspridningen i skolan. Införandet och tillämpningen av familjekarantän har också haft inverkan på elevernas lärprocesser och läsåret har inneburit att lärare fortlöpande har anpassat undervisningen efter varierande förhållanden.

Läsåret 2020/2021 är snart genomfört och skolans elever och personal har gjort ett fantastiskt arbete för att upprätthålla utbildningens kvalité. Nya undervisningsformer i grundskolan har skapat insikter som möjliggör framtida utveckling, men var sak har sin tid och nu är det fokus på ledighet. – För barnen finns inget som är bättre än sommarlov med glass, bad och soliga dagar!

Aktiviteter vid Affärslokalen i Rundviks centrum

Vid ett studiebesök hos Gunnar Andersson vid gamla Postens lokaler i Rundvik under 2019 kunde jag inte låta bli att imponeras av den entusiasm och entreprenörskap som fullständigt lyste kring Gunnar.

- Ja, det är mycket som är trasigt men här skall bli…..; fortsatte han sin utförliga berättelse. Det var med inlevelse som Gunnar beskrev sina tankar inför att lokalen skulle restaureras och sedan fyllas med företagare och kunder. Senare visade det sig att det inte bara var prat, utan orden blev också verklighet.

Idag finns en restaurang, klädbutik och en livsmedelsaffär i Rundvik. Affärsbyggnaden har potential att utvecklas vidare och är viktig för alla invånare i Nordmaling. Fortsatt lycka till företagare och entreprenörer i affärsbyggnaden vid Rundviks centrum. - Bra, jobbat allihop!

Besöksnäring är viktigt och många hemestrar 2021

År 2021 har varit ett annorlunda år och någon närmare redogörelse behövs inte. Allt fler har fått möjlighet att vaccinera sig för att minska den allmänna smittspridningen. Trots det finns anledning att förtydliga att det inför sommaren finns fortsatta direktiv från Folkhälsomyndigheten som gäller alla. Några kommer semestra men de flesta kommer hemestra i sommar. Hemester skapar möjlighet att se det som finns nära oss och det finns många intressanta utflyktsmål både inom och utanför länsgränsen. Nordmalings kommun får många besökare i sommar som hemestrar eller semestrar. Tillsammans har vi möjlighet att visa besökarna Nordmaling från sina bästa sidor.

- Glad sommar!

Ulf Månssons signatur

Ulf Månsson, Kommunchef