Artikeln publicerades 25 oktober 2021

Röda Korsets “Cykling utan ålder”

Elin Nyberg och Ingrid Berg på cykeltur med Anne-Marie Löweneke

Elin Nyberg och Ingrid Berg på cykeltur med Anne-Marie Löweneke

Med vind i håret och ett leende på läpparna har våra pensionärer rullat fram i kommunens fantastiska natur i sommar.

Cykelturerna har spridit så mycket glädje och livskvalité för våra äldre. Passagerarna har fått frisk luft, fått uppleva vårens grönska, höra fåglarnas kvitter, se höstens färgprakt, åka förbi barndomens kvarter och kanske stanna till vid ett kafé eller att kunna köpa sig en glass eller en fika i parken.

Vi märker hur mycket det ger dem att få komma ut och uppleva miljön omkring, och möjlighet att vara en del av och delta i samhället, att vara närvarande i nuet och att vara i kontakt med dem de möter och vad de ser.

Förbipasserande kan hälsa på sina äldre grannar. Många gamla minnen ploppar upp både under cykelturen och efter man kommit tillbaka till avdelningen.

- Nu slipper man trampa själv sa en boende nyligen. En annan påpekade att även om man är gammal får man möjligheten att cykla.

Cykelturerna har också skapat nya, givande och meningsfulla relationer med passagerare mellan avdelningarna och piloterna, de frivilliga cykelförarna.

Vivianne Holmlund, Enhetschef, Tallbacken

Verksamheten fortsätter under hösten så länge vädret tillåter och det finns
passagerare som vill åka. Även Aleva Omsorg och boende på Kullen tar nu del av denna tjänst.
Den som vill bli cykelpilot får en genomgång av cykelns funktioner, hantering och säkerhet. Eftersom piloten deltar i Röda Korsets verksamhet får den också utbildning i ”rödakorskunskaper”.

Anne-Marie Löweneke, Röda Korset