Artikeln publicerades 19 november 2021

Dags att förbereda bygglovet för sommaren

Under vår och sommar är det många som planerar att bygga om eller bygga nytt, och då finns det en del saker att tänka på när det gäller vilka lov, tillstånd och anmälningar som behöver sökas innan arbetet drar igång.

Sök i god tid

Ta reda på vilka regler som gäller för det du vill bygga och kom in med din ansökan i god tid. Det är många som tänker som du och handläggningstiderna hos kommunen påverkas av antalet inkomna ärenden. Du kan själv påverka handläggningstiden genom att se till att din ansökan är så komplett som möjligt och att de ritningar du lämnar in är fackmässigt utförda. Att få ett bygglov kan ta upp till tio veckor från det att kompletta handlingar inkommit till kommunen.

Information hittar du på kommunens hemsida under fliken Bygga, bo och miljö och vidare under Bygglov och andra lov.

Bygga i närheten av vatten - Strandskyddsdispens

Det generella strandskyddet gäller vid hav, sjöar, älvar och vissa andra större vattendrag, och omfattar områden inom 100 m från vattenlinjen. Inom dessa områden krävs en dispens från strandskyddsbestämmelserna för att få uppföra nya byggnader eller anläggningar, och ibland även för om- och tillbyggnader av redan befintliga hus. Viktigt att veta är att alla byggnader, oavsett om de kräver bygglov, bygganmälan eller inget av dessa, ändå kräver en strandskyddsdispens.

Gör dina ansökningar via våra E-tjänster

Via kommunens hemsida hittar du e-tjänster för de bygglov och bygganmälningar du behöver göra, samt även för att ansöka om strandskyddsdispens. För att kunna använda e-tjänsterna behöver du ha ett BankID.

https://e-tjanster.nordmaling.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Är du osäker på vad du behöver för just ditt bygge? Hör av dig till oss vi dig med dina frågor.
Epost: kommun@nordmaling.se