Artikeln publicerades 6 december 2021

Artediskolan 80 år

För 80 år sedan - år 1941 invigdes dåvarande Nordmalings Centralskola. Nybyggd, supermodern och den plats som blev arena för kommunens första högre allmänna utbildning.

Skolans betydelse har ökat allt eftersom. Den första elevgrupp som fick realskoleexamen var bara 14 stycken, vilket motsvarar 5% av antalet som idag går ut Åk 9. Av dagens niondeklassare går 100% vidare till gymnasiet. Motsvarande siffra för vidare studier efter realen var för ca 70 år sedan endast 10%.

För att uppmärksamma och fira dessa 80 år i framtidens och kunskapens tjänst, lägger Artediskolan helt om undervisningen under vecka 50, då det vanliga schemat kastas om och ämnena fylls med nytt innehåll.

Fokus i firandet är Peter Artedi, som fått ge namn åt skolan, och tiden för skolans tillblivelse - 40-talet, och veckan kommer att fyllas av övergripande lektioner och verkstäder.

Jacob Brömster som Peter Artedi flankerad av Maria Mörtzell och Eva-Karin Sjödin

Jacob Brömster som Peter Artedi flankerad av Maria Mörtzell och Eva-Karin Sjödin

Lektionerna har namn som Gymnastik & lek (idrott som på 40-talet), Nordmaling dåtid, nutid & framtid och Tekniken genom tiderna, för att nämna några exempel.

Verkstäderna, som eleverna väljer kommer att leda fram till en avslutningshappening i Oasen där resultat av veckans arbeten kommer att visas upp. Det blir filmvisning, musik, drama, utställningar i digital och analoga form, smakprov och mycket annat.

Birgitta Tornberg, rektor vid Artediskolan, beskriver att bland det bästa med veckan är det stöd individer, företag och organisationer visat. Näslunds konditori kommer till exempel att, tillsammans med elever, ta fram en Artedibakelse, Studiebesök runt om i kommunen och någon sponsring har också erbjudits. Det visar hur nära vi har till varandra i kommunen och hur alla ser skolan som en viktig plats och ungdomarna som viktiga personer.

På skolan ser elever och personal fram emot jubileumsveckan, och hoppas att den hjälper till att synliggöra utbildning i allmänhet Artediskolan i synnerhet och inte minst den plats man verkar på - Nordmalings kommun.