Artikeln publicerades 26 september 2023

Trygghetspunkter - vad tycker du?

I Nordmalings kommun arbetar vi med att ta fram trygghetspunkter och du har nu möjlighet att bidra.

Vad är en trygghetspunkt?

Ditt hem brukar vara den säkraste platsen att vistas på även vid en samhällsstörning men ibland kan ett komplement behövas. En trygghetspunkt är en samlingsplats i ett samhälle eller by som upprättas vid en större samhällsstörning. Vid en trygghetspunkt ska du och andra invånare kunna erbjudas exempelvis aktuell information om läget, skydd/värme i lokal, vatten, enklare mat och sjukvård. Vid trygghetspunkten ska man också kunna larma polis, ambulans och räddningstjänst.

En trygghetspunkt kan alltså upprättas för att ge stöd till drabbade invånare under en samhällsstörning, till exempel ett omfattande el- eller värmeavbrott.

I Nordmaling pågår ett arbete att ta fram trygghetspunkter och nu har du möjlighet att bidra i arbetet.

Vet du någon bra plats där du bor som skulle fungera som trygghetspunkt?

Det är bra om det är en redan känd och naturlig samlingsplats och helst ska den kunna låsas upp av personer som finns i närheten om t.ex. snö gör vägarna oframkomliga.

Information om att du kan uppsöka en trygghetspunkt kan gå ut i radio (lyssna på P4 vid samhällsstörning), kommunens https://www.nordmaling.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kommunens facebookkonto. T.ex. elavbrott kan försvåra informationsspridningen så därför är det bra om du i förväg vet var du kan räkna med att det finns en trygghetspunkt vid behov.

Om du lämnar förslag är du med och bidrar till ett säkrare Nordmaling. Dessutom deltar du i utlottningen av 1 st beredskapslåda och 2 st vevradio med ficklampa och mobilladdning.

Svara senast den 27 oktober.

Kontakt:
Caroline Forssén, beredskapssamordnare
Epost: caroline.forssen@nordmaling.se

Lämna förslag här: