Artikeln publicerades 7 november 2023

Nordmalings grundskolor får Företagsam skolas sista stipendium

Ökad motivation hos elever genom ”Röd tråd – entreprenörskap med MOSAIK” gjorde Nordmalings grundskolor till vinnare av stipendiet Företagsam skola 2023. Stipendiet värt 50 000 kronor togs emot av Charlotte Adolfsson, förstelärare i entreprenörskap på Artediskolan, vid en ceremoni på residenset under måndagen. Stipendiet Företagsam skola har funnits sedan 1997. I år delas det ut för sista gången.

Landshövding Helene Hellmark Knutsson, Charlotte Adolfsson, Artediskolan Nordmaling och Eva Leffler, Företagsam skola, på residenset i Umeå. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Fantastiskt roligt att få uppmärksamma samskapandet och kreativiteten i det vardagliga arbetet i Nordmalings kommuns klassrum, säger landshövding Helene Hellmark Knutsson som delade ut stipendiet tillsammans med Eva Leffler, Företagsam skola.

Juryns motivering

Samtliga fem grundskolor i Nordmalings kommun får stipendiet för utvecklingsområdet ”Röd tråd – entreprenörskap med MOSAIK”. Mod, Osäkerhetstolerans, Samarbete, Ansvar, Initiativ, Kreativitet.

Utvecklingsområdet syftar till att skapa förutsättningar för att elevers entreprenöriella förmågor ska få ta plats och gynna lärandet. Charlotte Adolfsson vill genom utvecklingsarbetet få kollegor att lyckas med det entreprenöriella förhållningssättet i sina klassrum. Det handlar om att skapa glädje bland både lärare och elever då de i sitt arbete utvecklar sina förmågor och skapar värde både för sig själva, men även för andra människor runt omkring.

MOSAIK-modellen är en stor del i utvecklingsarbetet för ett entreprenöriellt förhållningssätt i undervisningen.

Nordmalings kommuns grundskolor

Artediskolan F - 3
Artediskolan 4 - 6
Artediskolan 7 - 9
Lögdeå skola F - 3
Gräsmyrs skola F – 6

Om stipendiestiftelsen

Stiftelsen Företagsam Skola i Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens läns Stipendiefond bildades 1997 genom ett gåvobrev från Stiftelsen Seth M Kempes Minne. Varje år sedan dess har skolor i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten fått ta del av stiftelsens stipendium. 2023 är sista året som stipendiet delas ut.

Mer om stipendiestiftelsen Länk till annan webbplats.