Artikeln publicerades 16 juni 2025

Information inför naturvårdsbränning i Torsmyran

Länsstyrelsen planerar för naturvårdsbränningar i Torsmyran under sommaren. Bränningarna genomförs om väder- och vindförhållandena är de rätta.

Information kommer att gå ut via Nordmalings kommun, Länsstyrelsen Västerbotten samt andra medier inför bränningarna med kort varsel.

Röd markering visar det planerade bränningsområdet i Torsmyrans naturreservat. Som närmast är det 650 meter från E4:an.

Naturvårdsbränningar görs för att bevara och återskapa biologisk mångfald i naturreservat och annan skyddad natur. Torsmyrans naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en av sex planerade bränningar under sommaren 2025.

Vanligtvis ligger områdena där Länsstyrelsen utför naturvårdsbränningar en bit från större samhällen och vägar, Torsmyrans naturreservat är dock ett undantag på grund av dess läge vid E4:an.

”Det är en anlitad entreprenör som utför bränningen. Den genomförs bara då vinden blåser bort från vägen och det kommer att gå bra att köra på E4:an under tiden vi bränner”, säger Simon Mattsson, tillförordnad regional projektledare för Life2Taiga.

Naturvårdsbränningen tar en dag. Det är inte tillåtet att besöka naturreservatet under bränningen och under eftersläckningsarbetet som pågår under några dagar.

Säkerheten i fokus

En naturvårdsbränning sker alltid under kontrollerade former med noggrann planering och tydliga säkerhetsrutiner. Området som ska brännas har avgränsningar som hindrar att elden sprider sig såsom vatten, myrar, vägar eller brandgator. Personal håller noggrann koll på elden under och efter bränningen.

För att minska oro för att det är en okontrollerad skogsbrand kommunicerar Länsstyrelsen på flera sätt inför naturvårdsbränningen. Bland annat kommer affischer att sättas upp i närområdet och inlägg i sociala medier att delas både av både länsstyrelsen och Nordmalings kommun som även kommer att skylta om detta på E4 skylten. Även Sveriges Radios Trafikredaktion, SOS alarm med flera kommwe att informeras. Bränningsledaren kommer att ha kontinuerlig kontakt med räddningstjänsten i Nordmalings kommun.

Tidpunkt bestäms med kort varsel

Det är många faktorer som styr om det går att genomföra en naturvårdsbränning. Bland annat väder, upptorkning och vindar. Därför bestäms tidpunkten med bara någon dags varsel.

Du kan anmäla dig för att få notis via e-post inför bränning (länk till Länsstyrelsen Västerbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför naturvårdsbränning?

Naturvårdsbränning är en form av naturvårdsskötsel för att skydda och säkra överlevnaden för många arter. Ett utvalt skogsområde får brinna på en plats där det gör störst nytta för naturvärdena. Bränningarna efterliknar en naturlig skogsbrand, men med skillnaden att de görs under kontrollerade former.

Vanliga frågor och svar om naturvårdsbränning, Life2Taiga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturvårdsbränningarna ingår i projektet Life2Taiga som finansieras av EU-kommissionens LIFE-fond. Projektet utför naturvårdsbränningar i brandpräglade tallskogar i stora delar av Sverige och Finland. I Life2Taiga deltar 17 länsstyrelser, Naturvårdsverket och finska Metsähallitus. Projektet pågår 2022–2028.