LONA projekt
Projekt med syfte att göra det enklare att ta sig ut i naturen
De senaste åren har vi arbetat utifrån målet att det ska vara lätt och roligt att ta sig ut och röra på sig. Med detta i åtanken har vi arbetat med olika projekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inom ramen för LONA- Friluftsliv.
Vad är LONA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.?
LONA (lokala naturvårdssatsningen), är ett bidrag som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Projekten söks via LONA portalen och Länsstyrelsen. (Inga nya LONA medel finns för 2024 eller 2025).
Avslutade projekt
Inventering Friluftsområden
Inom ramen för projektet genomfördes under 2022, en webbenkät samt olika dialogmöten för att få bättre kunskap om vilka friluftsområden som är mest besökna inom och runt tätorterna. Undersökningarna visade att Floxen, Skjutbaneberget samt Puttes väg är de mest frekventerade områdena. Bland återkopplingen fanns också önskemål om bättre märkning av spår och förbättrad information. Här framkom också önskemål om utegym och bänkar. Dessa insikter har lett fram till att Floxen har märkts upp, och Skjutbaneberget blir det inom kort, nya översiktskartor kommer också att sättas upp över området. Kartmaterialet har vi kunnat ta fram i samarbete med Högåkers OK som också varit till stor hjälp i inventeringen och uppmärkning framför allt i Floxen i projektet.
Som ett sidoprojekt genomfördes också avstickaren från Puttes Väg ner till havet, underlaget har också kunnat användas vid framtagande av översiktplan.
Naturbiblioteket
Under 2024 har även projektet Naturbiblioteket genomförts. Genom Naturbiblioteket vill vi uppmuntra barnfamiljer att ta sig ut i naturen. Förhoppningen är att locka till nyfikenhet genom olika teman - t.ex blommor, insekter, fiske och så vidare, packeterat med en bok och lämplig sak som bjuder till aktivitet (en lupp, håv, kikare osv). Utöver detta finns andra böcker med koppling till natur och friluvsliv till utlån. För information om lån, besök eller kontakta biblioteket.
Pågående projekt (avslutas under 2025)
Inventering, etappindelning och förbättrad information längs Öre- och Lögdeälvslederna. Inventeringar har gjorts, under hösten 2024 och våren 2025 görs uppdateringar av kartor för att tillgängliggöra dessa på Naturkartan. Längs Öreälvsleden kommer nya informationstavlor och översiktskartor att sättas upp.
Pilotprojekt Öreälven. I detta projekt har det genomförts en cykelledsinventering för att undersöka framtida möjligheter, dialogmöten med D7 bygden, samt tillgänglighetsanpassa en rastplats (tillsammans med D7).
Balansbana/Äventyrstig på Skjutbaneberget. Banan är inköpt och sätts upp under våren 2025.