Jobba som röstmottagare

Söndagen 9 juni är det EU-val. I samband med valdagen behöver valkansliet personer som vill arbeta i vallokal.

Vi söker dig som tycker om att arbeta där det händer många saker samtidigt, som trivs med att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Du behöver kunna överblicka vad som behöver göras och hjälper gärna till tillsammans med de andra röstmottagarna i vallokalen.

I varje vallokal kommer det att finnas en blandning mellan nya och erfarna röstmottagare. Många som jobbar i vallokal tycker att det är en rolig erfarenhet och återkommer vid varje val.

I uppdraget som röstmottagare ingår bland annat att:

  • se till att det är god ordning i vallokalen,
  • ta emot röster och lägga dem i urnan,
  • markera i röstlängden vilka som röstat,
  • hjälpa de väljare som ber om det, till exempel genom att informera om hur de
    gör för att rösta,
  • räkna röster efter att vallokalen har stängt.

Röstningen pågår mellan kl. 08.00-21.00 på valdagen. Under dagen arbetar röstmottagarna i kortare pass. Efter röstningen börjar rösträkningen. Beräkna att rösträkningen slutar mellan kl. 23.00 och 24.00.

För att klara uppdraget behöver du förstå/prata bra svenska men du behöver inte vara svensk medborgare för att arbeta i vallokal. Vi vill gärna ha sökande med kunskaper i andra språk utöver svenska och engelska.

För arbetet i vallokal samt förberedande utbildning utgår ersättning (ca 175 kr/timme).

Arbeta under förtidsröstningen

Vi söker även dig som vill arbeta under förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen och varje arbetspass är cirka 4-5 timmar. Passen kan vara både dag- och kvällstid. Huvuddelen av arbetet under förtidsröster är att ta emot röster samt att för hand skriva av uppgifterna från röstkortet. Röstmottagarna arbetar alltid minst två personer samtidigt. Ange i din intresseanmälan om du kan tänka dig att arbeta under förtidsröstningen.

Utbildning

Alla röstmottagare kommer att få utbildning om 1-3 timmar innan uppdraget börjar. Endast de som genomgått utbildningen får arbeta i vallokalen. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet.

Mer information och intresseanmälan

Du kan göra din intresseanmälan direkt via vår e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För frågor kontakta
Maria Syd, valsamordnare
Epost: maria.syd@nordmaling.se