Ansök till vuxenutbildning

För att studera på vuxenutbildning i Nordmalings kommun behöver du fylla i en ansökan. Se även vilka kriterier som gäller för studier hos oss.

Hur ansöker jag om vuxenutbildning?

Du kan ansöka om vuxenutbildning antingen genom att fylla i en elektronisk blankett i vår blankettbank. Blanketten går även att skriva ut och skicka in den till Nordmalings kommun. För att kunna handlägga din ansökan behöver dina betyg från tidigare utbildningar.

Länk till Ansöka om vuxenutbildning (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan också välja att besöka studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig med att fylla i ansökan efter Dina behov samt upprätta en individuell studieplan.

När vi fått in din ansökan behandlar vi den så fort som möjligt, dock kan det ta 2-3 veckor innan du får ditt beslut. Var därför ute i god tid om du har begränsat med tid.

Kontakta studie- yrkesvägledare

Länk till kontaktuppgifter för studie- och yrkesvägledare (intern länk)

Vilka kriterier gäller för vuxenutbildning?

Kriterier Komvux

I Skollagen (2010:800) kap 20 § 19 finns grundläggande rättigheter till studier inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå. Om det finns fler behöriga sökande än antalet platser på en kurs eller utbildning görs ett urval enligt SFS 2011:1108 kap 3, § 7. En prioritering av sökande görs enligt nedan:

  1. Önskar fullfölja studier som Du har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan
  2. Behöver utbildningen för att komplettera ett reducerat program eller för annan behörighetskomplettering, eller Behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet
  3. Behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet eller planerat yrkesval

Detta innebär att vi i första hand antar dig som saknar slutbetyg från gymnasiet eller gymnasieexamen och är i stort behov av kurserna för ditt planerade studie- eller yrkesval. Vi prioriterar ansökningar till distansutbildningar. I urvalet tar vi därför stor hänsyn till din utbildningsbakgrund och dina mål med studierna. Eftersom olika kurser kan vara olika viktiga för att du ska kunna uppnå dina mål kan det hända att du blir antagen till vissa kurser men inte till andra.

Kriterier Yrkesvux

Dessa kriterier gäller för att få studera Yrkesvux:

  • Arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen
  • Saknar gymnasieutbildning
  • Svag ställning på arbetsmarknaden

Yrkesvux riktar sig i första hand till dig som är arbetslös och saknar gymnasieutbildning eller har en gymnasial yrkesutbildning som behöver kompletteras. Du som läst en studieförberedande gymnasieutbildning och är arbetslös har också chans att komma med i Yrkesvux för att växla om och skaffa dig en yrkesutbildning. Om platserna inte räcker till alla behöriga sökande ska företräde ges till dig som har svag ställning på arbetsmarknaden.

Vi prioriterar yrkesutbildningar som behövs inom kommunens framtida kompetensförsörjning.

Resebidrag

Du som bor i Nordmaling men studerar vid Komvux i Umeå eller Örnsköldsvik kan ha rätt till resebidrag om du reser kollektivt. Läs mer på sidan resebidrag:

Länk till information om resebidrag (intern länk)