Tillfälliga verksamheter

Ska du sälja eller servera mat eller livsmedel tillfälligt, exempelvis på en mässa eller ett event? Då kan du behöva registrera det hos miljökontoret. Här ser du vilka krav som finns på registrering och kontroll.

Om din livsmedelsverksamhet redan är registrerad i Nordmalings kommun behöver du höra av dig till miljökontoret för att anmäla att du även är på event och liknande (om detta inte framgått av din tidigare registrering).

Är du registrerad i en annan kommun behöver du inte registrera din verksamhet i Nordmaling. Däremot ska du kunna visa upp ett aktuellt registerutdrag eller liknande vid en eventuell livsmedelskontroll.

Vilken verksamhet behöver registreras?

Det finns ingen skarp gräns för när en livsmedelsverksamhet är så omfattande att den ska klassas som ett livsmedelsföretag. Vi gör en bedömning utifrån vilken risk som finns med verksamheten och hur ofta den bedrivs. Tänk på att tiden för förberedelse ska räknas in, inte bara tiden för själva evenemanget.

Verksamheter med mycket låg risk

Exempel: Bakning och försäljning av mat- och kaffebröd, servering av kaffe, saft, läsk och förpackad glass.

Verksamheten ska registreras om den pågår mer än en månad per år eller mer än 20 gånger per år. (En gång omfattar en till två dagar)

Verksamheter med låg risk

Exempel: Försäljning av kylda livsmedel, mjukglass och kulglass.

Verksamheten ska registreras om den pågår mer än en månad per år eller mer än 20 gånger per år. (En gång omfattar en till två dagar)

Verksamhet med mellanrisk

Exempel: Beredning och försäljning av smörgåsar, sallader eller uppvärmning av färdiglagad mat. Verksamheten ska registreras om den pågår mer än tio gånger per år. (En gång omfattar en till två dagar).

Verksamheter med hög risk

Exempel: Beredning/tillagning av maträtter där rått kött eller fågel ingår som råvara, nedkylning av livsmedel som ska ätas vid ett senare tillfälle.

Verksamheten ska registreras om den pågår mer än fem gånger per år. (En gång omfattar en till två dagar). Om verksamheten pågår mer än två dagar, inklusive förberedelser, ska den registreras även om det bara sker vid ett tillfälle.

Livsmedelsverksamhet i hemmet

Kontakta miljökontoret om du är osäker på om din verksamhet behöver registreras. Du registrerar via vår e-tjänst.

Kontroll av verksamheten

Miljökontoret gör kontrollbesök på event och mässor.