- Startsida
- Bygga, miljö och infrastruktur
- Miljökontoret
- Alkohol och tobak
- Alkohol
- Olika typer av serveringstillstånd
- Tillfälliga och övriga tillstånd
Tillfälliga och övriga tillstånd
Du ska ansöka om tillfälligt serveringstillstånd om du till slutet sällskap eller allmänheten vill servera alkohol vid enstaka tillfälle, eller flera tillfällen.
Tillfällig servering till allmänheten
Denna form av tillstånd kräver att du som söker är kunnig och lämplig för uppgiften. För att erhålla tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten ställs samma krav på sökandens lämplighet som för ett stadigvarande tillstånd till allmänheten. Du ska också visa att du har kunskap om alkohollagen. Gällande matkravet är detta något lägre än för stadigvarande tillstånd, då inget krav finns på eget kök samt varierat utbud av rätter.
Krav på verksamheten
För att få tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten måste lokalen och verksamheten uppfylla följande krav:
- Serveringen får inte vara stadigvarande – det finns en begränsning i hur ofta återkommande arrangemanget kan vara och/eller hur lång tidsperiod arrangemanget pågår.
- Lagad eller tillredd mat ska serveras.
- Alkoholen som säljs till ett slutet sällskap måste köpas in från Systembolaget. Vid försäljning till allmänheten kan alkoholen även köpas in hos partihandlare. Restriktivitet råder gällande tillstånd att servera spritdrycker.
- Köket ska vara registrerat hos miljökontoret för beredning och servering av tillredd mat.
- Serveringsstället ska utgöras av en fysiskt avgränsad yta.
- Det ska finnas ett tillfredsställande antal sittplatser för matservering. Om det finns en bar ska den vara i nära anslutning till matserveringen och den får bara ta upp en mindre del av lokalen.
- Serveringsytan måste gå att överblicka av serveringspersonal så att en betryggande tillsyn över serveringen kan garanteras.
- Mat och alkoholfri dryck ska finnas att tillgå under hela den tid som servering av spritdrycker, vin och starköl pågår.
- Kassaapparat med vanliga kassarutiner krävs. Tillståndsmyndigheten kan kräva särredovisning av verksamheten.
- Rätt att disponera området eller lokalen ska styrkas med avtalskopia.
- Serveringen får inte orsaka problem för ordning och nykterhet eller medföra risk för människors hälsa. Det kan till exempel handla om störningar för grannar, ungdomshänsyn och kända problemområden.
- Du som ansöker måste ha fyllt 20 år.
- Du får inte vara dömd för något brott de senaste åren.
- Du ska kunna uppvisa ekonomisk skötsamhet. Till exempel att du skött din bokföring och betalat dina skatter och avgifter i tid.
- Du ska göra ett kunskapsprov för att visa att du har nödvändiga kunskaper om alkohollagstiftningen.
Tillfällig servering till sluten grupp
För att räknas som slutet sällskap ska deltagarna vara kända innan arrangemanget och ha något gemensamt, som exempelvis att de ingår i samma förening eller är kollegor. Om medlemskap kan lösas i entrén är det inte ett slutet sällskap och inte heller om arrangemanget har annonserats ut till allmänheten. I sådana fall rör det sig om en tillfällig servering till allmänheten.
Om du driver ett cateringföretag och planerar att regelbundet servera alkohol till slutna sällskap kan du istället ansöka om stadigvarande tillstånd för catering till slutet sällskap.
Krav på verksamheten
- Förening eller annan sammanslutning som söker tillstånd skall ha en tillfredsställande organisation. Den skall ha varit igång minst ett år och ha antagit stadgar.
- Protokoll som visar styrelsens sammansättning skall redovisas samt vem som är firmatecknare eller som tecknar föreningen.
- Alkoholen som säljs till ett slutet sällskap måste köpas in från Systembolaget. Vid försäljning till allmänheten kan alkoholen även köpas in hos partihandlare. Restriktivitet råder gällande tillstånd att servera spritdrycker.
- Om sökanden är ett företag ska ett registreringsbevis från Bolagsverket bifogas ansökan.
- Kunskapsprov - Den som ansöker om serveringstillstånd ska avlägga ett prov för att visa på att denne besitter kunskap om alkohollagen. Undantag om det gäller ett enstaka tillfälle.
- Krav på tillredd mat. Lagad eller på annat sätt tillredd mat ska finnas att tillgå vid tillställningen.
- En serveringsansvarig ska vara utsedd.
- I övrigt gäller de serveringsregler som finns i Alkohollagen.
Catering
Du som driver ett cateringföretag kan få stadigvarande serveringstillstånd för slutna sällskap under förutsättning att
- cateringverksamheten har ett eget kök för tillredning av mat
- den lokal där serveringen äger rum för varje tillfälle anmäls till och godkänns av kommunen.
Gemensamt serveringsutrymme
Du kan få tillstånd att använda ett gemensamt utrymme för servering av alkohol tillsammans med andra verksamheter. För att få tillstånd att använda ett gemensamt serveringsutrymme krävs det att
- ni gemensamt skickar in en ansökan om gemensamt serveringsutrymme till miljökontoret
- varje sökande först har ett serveringstillstånd för sin egen verksamhet
- varje tillståndsinnehavare ansvarar för ordning och nykterhet.
Provsmakning
Du som exempelvis driver ett destilleri och regelbundet vill anordna provsmakningar för allmänheten som en del av verksamheten behöver först och främst ett stadigvarande serveringstillstånd. Därefter ska du skicka in en anmälan till miljökontoret inför varje provsmakningstillfälle.
Anmälan för provsmakningen ska omfatta
- de drycker som provsmakningen avser
- den lokal där provsmakningen ska äga rum.
Vid provsmakningstillfället ska du tänka på att
- det finns inga krav på att du samtidigt ska ha matservering
- provsmakning skiljer sig från "vanlig" servering på så sätt att du endast serverar en liten mängd alkohol
- du som erbjuder provsmakning ska ta betalt för dryckerna.
Kryddning av snaps
Du som har ett stadigvarande serveringstillstånd för spritdrycker får själv och enligt eget recept krydda okryddat brännvin i den egna verksamheten, men det ska först anmälas till miljökontoret (se fliken blanketter).
Observera att det endast är tillåtet att krydda okryddat brännvin och ingenting annat. Syftet med att göra kryddning av spritdryck lagligt är för att du ska kunna servera verksamhetens egna snaps till julbord eller liknande tillställningar.